Log in
Titulares:

Història

El Manresa Football Club l'any 1912

 

       El Centre d'Esports Manresa es va fundar l'any 1906, però el seu naixement es va començar a coure un any abans, quan va sorgir el Poli Sport Club, una nova entitat que aglutinava diverses modalitats esportives, entre elles el futbol. Precisament van ser els integrants de l’equip de futbol del Poli Sport Club que en desentendre’s de la seva entitat mare van crear, el mes de setembre de 1906, el nou Manresa Football Club. Va ser l'any 1916 quan el nostre Club va adoptar el nom actual de Centre d'Esports Manresa després de unir-se amb el Catalonia, un club que s’havia fundat el 1909. Des dels seus inicis i fins a principis dels anys vint el Manresa només disputava partits i tornejos amistosos, fins que la temporada 1920-21 va començar a competir de manera oficial, començant la seva singladura en la llavors denominada 2ª Categoria Preferent.

      Poc a poc el Manresa es va anar fent un nom dins el futbol català, sobretot gràcies a la construcció del camp del Pujolet, el camp on l'equip va jugar mig segle (de 1925 fins a 1985). La gran afició pel futbol que hi havia a la nostra ciutat va obligar la construcció d'un camp on encabir-hi tota la gentada que anava a veure els partits del Manresa, i el camp del carrer de Sant Fruitós va ser la culminació d'un desig de ciutat.

Dues perspectives de l'antic camp del Pujolet

 

Dues imatges de l'antic camp del Pujolet

 

        Els següents anys el Centre d'Esports es va moure entre la 2ª Categoria Preferent i la 1ª Categoria B, fins que a la dècada dels anys 40 va donar el salt a la màxima categoria catalana, la 1ª Categoria A. Des d'aquell moment el Pujolet va veure passar els millors equips catalans, com el Sant Andreu, el Gimnàstic de Tarragona, l'Europa, el Lleida, el Mataró, el Badalona o el Reus, entre d'altres. Nou anys consecutius a la màxima categoria van culminar amb l'històric ascens a categoria nacional (3ª Divisió) per primera vegada en els aleshores quaranta tres anys d'història del Club.

     El Manresa va romandre divuit temporades consecutives a 3ª Divisió Nacional, cinc de les quals va disputar promocions o eliminatòries d'ascens a 2ª Divisió (no existia la 2ª Divisió B). Aquesta circumstància parla clarament de la rellevància del Manresa dins del futbol català, doncs només el FC Barcelona, l'Espanyol i el Sabadell estaven per sobre d'una categoria en que el nostre equip era dels que portaven la veu cantant.

Imagen del Manresa-Rayo Vallecano de la temporada 55-56

 

Imatge del Manresa-Rayo Vallecano, la temporada 1955-56

 

      Després de sis temporades a la Preferent catalana, entre finals dels anys 60 i principis dels 70, la temporada 73-74 s'aconseguia tornar a 3ª Divisió, una categoria que aleshores era idèntica a la que en la actualitat és la 2ª Divisió B, amb quatre grups a tota Espanya. En la primera temporada el Manresa va quedar 4art classificat, encara que en aquella època aquesta circumstància, a diferència d'avui en dia, no donava dret a disputar la fase d’ascens a 2ª Divisió. La següent, amb el Club arrossegant greus problemes econòmics, l'equip va descendir. Va ser la darrera època daurada del Centre d'Esports Manresa.

Plantilla del Manresa 1975-76

 

Plantilla del Manresa la temporada 1975-76

 

      Encara que a la temporada 79-80 el Manresa va tocar fons en caure a la 1ª Categoria Regional, el descens de 3ª Divisió l’any 1976 va obrir una nova etapa en que la cantera blanc-i-vermella, que ja feia uns quants anys que començava a despuntar, va passar a tenir un paper protagonista. De fet, curiosament, mentre el Primer Equip competia en categoria regional, l'equip juvenil era un fixe en la Lliga Nacional, la màxima categoria en aquells anys. Aquesta circumstància va permetre a la primera plantilla de nodrir-se de gent de casa i, poc a poc, tornar a treure el nas al concert futbolístic català. Aquesta nova etapa va culminar amb l'ascens, l'any 82, a 3ª Divisió, encara que aquesta ja era una categoria en que només militaven equips de casa nostra. Amb el pressupost més baix de la categoria temporada rere temporada, el Manresa va estar-s'hi vuit campanyes consecutives a la categoria. Inclús, a la temporada 85-86, el primer any a l'actual estadi del Congost, tots els jugadors de la primera plantilla eren de Manresa i comarca. El fet de quedar cinquè classificat va permetre l'equip disputar la Copa del Rei l'any següent, eliminant un Figueres que aleshores militava a 2ª Divisió però caient davant del Sabadell, que jugava a 1ª Divisió.

El Juvenil A al camp de La Romareda, abans d'un Zaragoza-Manresa de Liga Nacional

 

El Juvenil A al camp de La Romareda, abans d'un Saragossa-Manresa de Liga Nacional

 

      Els '80 van ser uns anys en que el Manresa va tenir el seu protagonisme a nivell català, doncs per part de la Federació Catalana de Futbol es va engegar La Copa Generalitat, l'embrió de l'actual Copa de Catalunya. En les tres primeres edicions l'equip blanc-i-vermell no va perdre ni un sol partit, arribant el primer any a la final, al Mini Estadi, perdent a la tanda de penals contra el FC Barcelona Amateur. Les dues següents el Manresa va quedar campió. Primer, en una fase final jugada també al Min Estadi, es va guanyar el Terrassa a la tanda de penals. L'any sobre, nova victòria manresana contra, novament, el Terrassa, aquesta vegada en una fase final disputada al mateix estadi egarenc.

          A la dècada dels anys 90 el Manresa es va convertir en un equip "ascensor" ja que va alternar la 3ª Divisió amb la 1ª Divisió Catalana. Inclús una temporada va competir a la Regional Preferent. Una nova fornada de jugadors procedents del futbol base va anar forjant un equip que de nou va donar el salt a 3ª Divisió, just quan vam entrar al Segle XX. Durant set anys de la dècada passada el Primer Equip va competir a categoria nacional, fins que novament els problemes econòmics van aparèixer a l'entitat i l'equip va descendir a 1ª Catalana. Des de la temporada 2008-09 el Manresa competeix a categoria territorial.

      Durant els més de cent any d'història del Club han sigut molts els jugadors que han destacat al Club blanc-i-vermell i que després han donat el salt al futbol professional. El més conegut de tots, sense dubte, va ser el mític Estanislao Basora, que a la dècada dels anys 50 va jugar al FC Barcelona i amb la Selecció espanyola. Més recentment, hi han hagut tres jugadors que van ser formats al futbol base manresà i que van donar el salt al futbol professional. Aquests son Jordi Lardín, que inclús va jugar dos cops amb la Selecció espanyola absoluta; David Gallego, que va jugar a 1ª amb el Recreativo de Huelva i Pep Setvalls, que ho va fer amb el Barça, el Múrcia i el Rayo Vallecano.

        En l'actualitat el Centre d'Esports Manresa s'està aixecant de l'última caiguda que es va produir justament després de celebrar un reeixit Centenari, en 2006. Després d'un període d'incertesa institucional i esportiva a final de la primera dècada del Segle XXI i inicis de la segona, el Club ha anat restablint l'estabilitat gràcies, sobretot, al pas al capdavant que va donar l'empresari argentí José Luis Correa i la seva Junta Directiva, que va prendre les regnes del Club en 2011 i que, malgrat les dificultats que han anat sorgint en la seva etapa com a responsables, el Primer Equip va aconseguir l'anhelat ascens a 3a Divisió a final de la temporada 2018-19, després d'una disputada promoció d'ascens contra el Girona C (1-1 a Girona i 0-0 en el Congost).

       El Club, després de la marxa per motius professionals de José Luis Correa i amb saba nova en una Directiva amb embranzida, imaginació i ganes de treballar pel degà del futbol a Manresa, té clar l'objectiu de, a poc a poc, integrar de nou al Centre d'Esports Manresa en una ciutat on la ciutadania li va girar l'esquena. Una ciutat en la qual, en un temps no massa llunyà, el Manresa era un referent.

ASCENS 18 19 web 1

ASCENS 18 19 web 2

DUES IMATGES DEL MANRESA-GIRONA C, PARTIT DE TORNADA DE LA PROMOCIÓ D'ASCENS A 3ª DIVISIÓ

 

 

Clear

-2°C

Manresa

Clear

Humidity: 82%

Wind: 8.05 km/h

  • Sunny
    03 Jan 2019 11°C -2°C
  • Partly Cloudy
    04 Jan 2019 10°C -3°C

Banner 468 x 60 px