Logo
Print this page

UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA (I)

PORTADA història 1

 

 

Els cent tretze anys de vida del Centre d'Esports són plens de petites històries, de vivències, d'anècdotes, de dades curioses, de tristors i d'alegries. Aquests dies en què el futbol, diguem-ho així, només té passat, doncs ara per ara no té present i el futur més pròxim el desconeixem, les volem rescatar de la memòria perquè tothom que segueixi el Manresa, com a jugador, com a tècnic, com a col·laborador o com aficionat, pugui conèixer una mica millor el club que s'estima. Seran capítols que aniran sorgint sense cap relació continuada de dates, en els que podrem passar de la dècada dels anys vint a la dels vuitanta i viceversa. Crec que serà una manera més atractiva de mantenir viu l'interès per aquests passejos per la història. Això si, començarem, lògicament, pel principi de tot plegat. El llibre del Centenari del Club (titulat Esport i Ciutadania - Centre d'Esports Manresa), que va escriure el periodista manresà Jordi Finestres, l'hemeroteca de Mundo Deportivo i algunes vivències viscudes en primera persona i d'altres que m'han arribat al llarg del temps en forma de batalletes faran possible que aquests articles surtin a la llum i que la història centenària del Centre d'Esports Manresa ens sigui més propera. I que no quedin amagades en la foscor de la memòria.

José Antonio Sánchez

 

 

Capítol I: COM VA COMENÇAR TOT?
L'any 1905, al mig d'una esplanada que hi havia al costat de la plaça de l'escorxador, on ara hi ha la plaça Bages, al costat del Centre Hospitalari, es va jugar el primer partit de futbol a Manresa de manera més o menys seriosa. Va ser el dia 8 de desembre i el protagonitzaren dos grups d'onze jugadors cadascun. Un equip anava vestit amb color blau i l'altre de vermell. Eren els integrants del Poli Sport Club, una entitat que just feia un mes que s'havia constituït (el 9 de novembre) i que volien, amb aquell encontre, incentivar l'interès del futbol vers la seva ciutat. Ramon Francesc Padró va ser el primer president d'una entitat que va ser la predecessora de l'actual Manresa. El Poli Sport Club tenia la seva seu al Casino del Comerç, un local on ara podem trobar la coneguda pastisseria La Lionesa, al Passeig de Pere III. Ricard Tàpias, Ramon Barnadà, Ramon Horta, Joan Sol, Francesc Alsina, Joan Gallifa, Josep Homs, Àngel Amat, Cristòfor Marcel i Josep Josa eren la resta de la Junta Directiva que presidia el Sr. Padró.

POLI SPORT 1906

EQUIP DEL POLI SPORT CLUB L'ANY 1906, ABANS DE CREAR-SE EL MANRESA FC

D'aquell partit es va fer ressò la premsa local, concretament al Diario de Avisos de Manresa, que l'endemà publicava:

Ayer tuvo lugar el partido anunciado, entre equipos rojo y azul del Poli Sport Club. Da la señal el juez árbitro y empieza el partido. Los delanteros rojos invaden el campo contrario y ponen cerco al ‘azul’, hasta que un certero golpe del Sr. Tàpias devuelve la pelota a sus delanteros, quienes con bonitos pases y combinaciones llevan la pelota al ‘rojo’, que es rechazada por su guardameta Sr. Gallifa; luego renuevan su ataque y logran el primer ‘goal’. Colocándose de nuevo en línea los rojos toman por fin su desquite, apuntándose uno tras otro dos ‘goals’, dándose por terminado el partido en atención a lo avanzado de la hora."

RETALL

RETALL DE PREMSA DEL PRIMER PARTIT JUGAT

A MANRESA

 

Els pioners del futbol manresà, que van protagonitzar aquell primer partit davant d'una afició encuriosida per aquell esport totalment nou per a ells, van ser: Carrera, Temple, Tuneu, Franch, Vives, Bohigas, L.Puig, Marcel, Vilajuana, M.Vila i J.Gallifa, per part de l'equip vermell; per part dels blaus van actuar Iturmendi, Muriedas, Playà, Matamala, Vilaseca, Puig, Riera, Sobrevals, Tàpias, Masana i Vila. L’àrbitre va ser el directiu del Club, Ramon Barnadà.

Aquests van ser els primers passos seriosos a Manresa del que avui en dia és l'esport rei pràcticament a tot el món. Però no podem passar per alt que quins van introduir el futbol a la nostra ciutat van ser dos joves barcelonins: Francesc Verdier i Francesc Bru (Paco Bru). Verdier va arribar a Manresa quan per motius laborals els seus pares es van traslladar a la capital del Bages, el 1904. Bru arribà el 1905, ja que el seu pare va ser destinat com a Cap de la Policia Local de Manresa. Ambdós van coincidir, posteriorment, a les files del FC Barcelona, entre 1011 i 1914. Abans Verdier va lluir la samarreta de l'Espanyol. Bru va estar-se al Barça fins a 1916, on va arribar el 1906. Després va ser, fins i tot, seleccionador estatal.

BARRETS 1

BARRETS 2

DUES IMATGES DEL CAMP DELS BARRETS, UBICAT ON DESPRÉS S'HI VA ESTABLIR LA PIRELLI

Després d'aquell partit comentat, la secció de futbol del Poli Sport Club continuà jugant encontres en un camp proper a La Cova, fins que el setembre de 1906 els integrants futbolers del Poli van voler desentendre's de l'entitat a la qual pertanyien i van crear un nou club: el Manresa Football Club. Als nous estatuts (que es van presentar a la Federació Catalana de Futbol l’any 1907) va quedar clar que els colors del nou club serien el vermell i el blanc, els colors de l'escut de la ciutat. I vist que ni a prop de La Cova ni al col·legi Sant Ignasi (a l'actual Museu Comarcal) es podia jugar a futbol en unes mínimes condicions, es va trobar un nou indret per desenvolupar les activitats. Va ser al "Camp dels Barrets", al costat d'una fàbrica de barrets de feltre on anys després (el 1924) es va inaugurar la factoria Pirelli, i que en aquella època servia com a camp de tir pels militars de la guarnició de Manresa. Havia nascut el que després, i fins als nostres dies, seria el Centre d'Esports Manresa.


CEM 1906

EL MANRESA FOOTBALL CLUB, L'ANY DE LA SEVA CREACIÓ (1906)

 

MÉS IMATGES REALCIONADES

MURIEDES

MURIEDAS, JUGADOR PRIMER DEL POLI SPORT CLUB,

VA SER L'IMPULSOR DEL MANRESA FC

image005

     IMATGE DEL PRIMER ESCUT DEL MANRESA

 

 

 

 

Copyright © PYME CODE. All rights reserved.