Log in
Titulares:

UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA (IV)

HISTÒRIA IV titular

 

 

Capítol IV: L’ÚNIC BARÇA-MANRESA OFICIAL DE LA HISTÒRIA

     L'esclat de la guerra civil a Espanya, l'any 1936, va provocar la suspensió de les competicions futbolístiques en l'àmbit estatal. No obstant això, les Federacions Catalana i Valenciana van organitzar la que es va denominar La Liga València-Catalunya (Liga del Mediterráneo) i que com a equips catalans van participar el Barça, l'Espanyol, el Girona, el Nàstic i el Granollers. Com que la gerra, de mica en mica, es va anar estenen, a la següent temporada, 1937-38, la competició futbolística a Catalunya es va reduir a enfrontaments únicament entre equips de casa nostra. La Federació Catalana va seguir organitzant les habituals competicions de la  Categoria "A", la  Categoria "B" (a on era enquadrat el Cd'E Manresa) i la  Categoria. A la màxima divisió van participar equips que abans de l'esclat de la guerra militaven a categories estatals (1ª i 2ª Divisió) i que, juntament amb l'Europa, que aleshores jugava la competició territorial però que feia quatre dies jugava a la 1ª Divisió de la lliga espanyola, van configurar la 1ª Categoria "A". Els equips eren: el Barcelona, l'Europa, el Júpiter, el Badalona, el Girona, l'Espanyol, el Granollers i el Sabadell. A la següent categoria, la 1ª Categoria "B", van participar el Sants, el Manresa, l'Avenç, el Martinenc, el Terrassa, el Gràcia, l'Horta i el Vic. Un cop acabada la competició, el mes de gener de 1938, va haver-hi una aturada d'un parell de mesos abans d'iniciar-se la Lliga Catalana, que va reunir els cinc primers classificats de 1ª Categoria "A", els quatre primers de  Categoria "B" i el campió de 2ª Categoria, l'Iluro de Mataró. Així, el 27 de març començaria una interessant competició oficial que va reunir el Barça, l'Espanyol, L'Europa, el Júpiter, el Badalona, el Sants, el Manresa, l'Avenç, el Martinenc i l'Iluro.

     Durant l'aturada d'un parell de mesos esmentada anteriorment, els equips s'anaven preparant jugant-hi cada diumenge partits de caràcter amistós. Un d'ells, jugat el 6 de febrer, va enfrontar a Les Corts el FC Barcelona i el Cd'E Manresa, dos conjunts que es veurien les cares a la Lliga Catalana que es jugaria posteriorment. De manera sorprenent, el Manresa va aconseguir la victòria al mític terreny blau-i-grana per un no menys sorprenent 2 a 4. Aquella tarda el Barça va alinear Llorens, León, Jofre, Guerrero, Virgós, Castro, Homedes, Benedicto, Galtés, Gerardo i Pagés. També van jugar Gómez, Morral i Redó. El Manresa va sortir a Les Corts amb Argila, Serra I, Boix, Serra II, Costa, Montero, Cornet II, Polo, Torruella, Safont i Galobart. Diuen les cròniques de l'època que a la primera part el Manresa va causar una excel·lent impressió, no en va es va arribar al descans amb avantatge al marcador per l'equip vermell-i-blanc, a pesar que el Barcelona es va avançar als 25' amb un gol de Galtés. Polo (32'), Torruella (35' i 51') i Safont (47') van donar-li la volta al marcador, mentre que Gerardo (65') escurçava distancies amb el definitiu 2-4.

     Arribats al 27 de març, data d'inici de la Lliga Catalana, el calendari va oferir un atractiu Barcelona-Manresa a Les Corts. Hom tenia present l'amistós jugat el mes anterior i tot semblava indicar que es veuria un partit del tot competit. Però en aquesta ocasió les coses van anar d'una manera molt diferent de l'anterior i l'equip dirigit per l'anglès O'connell es va prendre complida venjança i li va endossar una desena de gols a l'equip manresà (10-1), amb la destacada actuació de dos jugadors blau-i-grana, Mateo i Gerardo, que van portar de corcoll l'equip del Pujolet. Amb alguns canvis respecte al partit amistós disputat al mes de febrer, el Barça va formar amb Llorens, Jofre, Benet, Brunet, Virgós, Castro, Redó, León, Mateo, Gerardo i Pagés. Pel Manresa jugaren Argila, Vila, Boix, Ibern, Costa, Montero, Santamaria, Cornet II, Torruella, Nebot i Galobart (hem subratllat en l’equip del Barça els jugadors, set, que van actuar els dos partits referits). Sota les ordres de l'àrbitre Sr. Gabarró van marcar pel Barça Mateo (6), Gerardo (3) i Pagés . El gol de l'honor manresà el va fer Torruella (que significava el 4-1). Va ser el primer i únic partit oficial que el Manresa ha jugat a la seva història contra el FC Barcelona. I algú es preguntarà: com és que va ser l'únic?, el Barça no havia de visitar el Pujolet a la segona volta? S'ha de recordar l'època que s'estava vivint, amb una guerra civil que estava esquitxant tota la península i estava a punt de fer-ho també a Catalunya, amb el poble més preocupat, lògicament, per la política que per l'esport. Les penúries econòmiques que passava l'entitat blanc-i-vermella només van permetre arribar a la segona jornada del campionat, quan el Manresa va rebre el Júpiter al Pujolet (3-4); després es va retirar de la competició. S'ha de tenir en compte que, excepte l'Iluro de Mataró, el Manresa era l'únic equip del campionat que havia de desplaçar-se lluny de la seva ciutat, amb el cost econòmic que allò suposava. La resta d'equips eren tots de Barcelona (si afegim també el Badalona) i els desplaçaments que havien d'efectuar pràcticament no els suposava cap cost.

La resta, amistosos
     Mai més s'han vist les cares els primers equips del Barça i del Manresa, en partit oficial, des d'aquell 27 de març de 1938. Només en un bon grapat d’ocasions, posteriorment, han pogut calibrar les forces uns i altres, i sempre en partits de caràcter amistós.  El primer va ser un 2 de setembre de 1939, en que el Barça es va imposar per 1-3. El Manresa va jugar amb Vidal, Luaña, Rius, Costa, Aguilar, Segura, Ratera, Safont, Mora, Señal i Delovar. Pel FC Barcelona ho van fer Petrús, Ventura, Picas, Estrada, Virgós, Franco, Homedes, Rigual, César, Pascual i Oliver. El segon es va jugar el 31 d’agost de 1946, per la Festa Major de la nostra ciutat, en compensació del fitxatge d’Estanislao Basora pel FC Barcelona, procedent del Cd’E Manresa. El FC Barcelona va guanyar 0-5 davant un Manresa que va jugar amb Espejo, Payà, Cebrián, Espiga, Tamargo, Santiveri, Lloret, Roca, Safont, Atucha i Garu. Pels blau-i-grana, que entrenava el mític Josep Samitier, ho van fer Ramallets, Isal, Torra, Gonzalvo I, Sans, Vendrell (Sospedra), Basora, Amorós, Martín (Francás), Seguer i Rueda. Martín (2), Seguer (2) i el mateix Estanislao Basora van anotar els gols visitants. El tercer seria el 3 d’abril de 1953, també al Pujolet, amb una nova victòria visitant per 3-4. Pel Manresa van jugar Ferrer (Piquer), Satorra, Monfort, Fontanet (Barnous), Modol, Abellán, Boneu, Juvell, Pagés (Guasch) i Joaquim Basora. Pel Barça jugaren Caldenteny, Martín, Brugués, Gracia, Gonzalvo, Maristany, Arocena, Hanke, Vila (Boada), Aloy i Aldecoa. El següent es va disputar el 10 de maig de 1956, dintre del marc de les celebracions de les Noces d'Or del Manresa. Aquella tarda de dijous (la mateixa setmana que s’anava a visitar Las Gaunas de Logroño) el Manresa va jugar amb Albadalejo, Pallás, Satorra, Darnés, Fábregas, Coma, Torras, Lara (1 gol), Parés (1 gol) i Chalé. També jugarien Romà i Ventolrà. Pel FC Barcelona ho feren: Goicolea, Hanke, Jensana, Castañer, Fontseca, Navarro, Luis Suarez, Areta, Mur, Ribelles (2 gols) i Mas.

     Seria el 21 de febrer de 1974 quan el FC Barcelona visitaria el Pujolet amb un equip amb més cara i ulls que en el grapat de visites entre els anys 1957 i 1971, en que l’equip blau-i-grana havia presentat un equip pràcticament desconegut pels aficionats, ple de jugadors més que suplents o del denominat Equip Reserva. Com a dada curiosa dir que aquest partit jugat en el marc de la Festa de la Llum de 1974 es va jugar només quatre dies després del més que recordat 0-5 del FC Barcelona al Bernabeu. L’equip entrenat per Lucien Muller va guanyar per 1-3 a un Manresa entrenat per Pepe Pinto i que va jugar amb Salva, López, Pini, Pujadas, Martínez II, Costa, Novell, Guitart, Casorrán, Benito i Juste, a més de Pintor, Simelio, Lucena, Sánchez, Ramon, Calderer, Franch i Martínez I. L’entrenador alemany va posar sobre la gespa del Pujolet a Capó, Aicart, ‘Tente’ Sánchez, Carreño, Laredo (que la temporada següent va fitxar pel Manresa), Tomé (que va tenir uns minuts al Bernabeu), Rusky (Puig), Cos (Olmo), Barrios, Martí Filosia i Juanito. Al final d’aquella temporada el Manresa ascendiria a 3ª Divisió i el Barça va aconseguir el títol de lliga.

         Els partits a que feiem referència anteriorment, en que el FC Barcelona va visitar el Pujolet amb un equip (equipet) ‘per complir l’expedient’ van ser aquests:

24-01-1057 – 1-3

21-02-1967 – 1-10

22-02-1968 – 0-6

24-06-1970 – 2-8

15-04-1971 – 1-4

L'ultim Manresa-Barça que es va jugar data de 1981 (ja fa 39 anys!), quan el Manresa va celebrar el seu 75è aniversari. Només per curiositat, i per fer un exercici de memòria, detallarem les alineacions que van presentar ambdós equips el 10 de juny de 1981 al camp del Pujolet. Pel Manresa van jugar: Huertas, Laste, Claramonte, Corominas, Martínez, Félix, Magem, Manel Martínez, Navarro, Sala i Alberola (també van jugar Ballará, Sergio Martínez, Cintas, Sellarés, Fargas, Costa, Romero i Juan Diego). El Barcelona, que era entrenat pel mag Helenio Herrera, va jugar amb: Amador (Llangostera), Tente Sánchez, Marcelino, Casas, Moratalla, Paco Martínez, Totó (Cañizares), Schuster, Rexach, Rubio i Lobo Carrasco. Pel Manresa van marcar Navarro i Costa, mentre que els gols del Barça els van fer MartínezRexach i Schuster, tots tres per partida doble, el ‘Lobo’ CarrascoMarcelino. Va arbitrar l'àrbitre de Sant Joan Garrigó Carrera. Ha plogut molt des de llavors, però tal com està muntat el circ del futbol professional, amb cap data lliure dins d'un calendari frenètic, encara plourà molt més per tornar a veure el Barça per aquestes contrades. Això si el tornem a veure...

 

 

IMATGES RELACIONADES

HISTÒRIA IV Barça CEM

CRÒNICA COMPLERTA DEL PARTIT

 

 

BARÇA 37 38

EQUIP DEL FC BARCELONA 1937-38

 

 

MANRESA 37 38

EQUIP DEL Cd'E MANRESA 1937-38

 

 

MANRESA 80 81

IMATGE DE L'ÚLTIM MANRESA-BARCELONA. L'EQUIP LOCAL POSA AMB SCHUSTER, QUE PER PRIMERA VEGADA ES POSAVA

EL BRAÇALET DE CAPITÀ I QUE VA MANTENIR FINS LA SEVA SORTIDA DEL BARÇA

 

 

 

 

 

Clear

-2°C

Manresa

Clear

Humidity: 82%

Wind: 8.05 km/h

  • Sunny
    03 Jan 2019 11°C -2°C
  • Partly Cloudy
    04 Jan 2019 10°C -3°C

Banner 468 x 60 px